öğrenci yurtları Devlet Tarafından Kiralanacak
Türkiye'de üniversite olmayan il bırakmadıklarını ve özellikle kız çocuklarının eğitim hayatlarını sürdürebilmeleri yönünde teşvikler yapıldığını söyledi. Bu tür çalışmalar sonucunda ülkede yurt ihtiyacının doğduğunu dile getiren Kılıç, Türkiye'de 310 bin yatak kapasitesinin bulunduğunu ve 163 yeni yurt inşaatının devam ettiğini kaydetti.

Hükümet öğrenci yurtlarını kiralayacak
öğrenci yurtları Devlet Tarafından Kiralanacak

Bugün başvuruda bulunduğu halde devlet yurtlarına yerleştirilemeyen 80 bin civarında öğrencinin bulunduğuna işaret eden Kılıç, önümüzdeki yıllarda bu talebin daha da artacağını söyledi.
- Pazartesi ilana çıkılıyor
Bu doğrultuda yurt kiralama çalışması başlattıklarını anlatan Kılıç, "Proje kapsamında 100 bin yatak kapasitesini özel sektörden kiralamak üzere pfazartesi günü ülke genelinde ilana çıkıyoruz. 65 ilde 500 ile 5 bin kişi arasında değişen kapasitelerde yurtları kiralayacağız" diye konuştu.
Müteahhitlerin ya da gayrimenkul yatırımcılarının kendilerine ait arsalar üzerinde kendi bakanlıkları tarafından onaylanacak yurt projelerini geliştireceklerini ve bu projelerini 500 kişiden aşağı olmamak üzere 5 bin kişiye kadar ulaşacak büyüklüklerde inşa edebileceklerini belirten Kılıç, inşaatları bitirdikleri gün kiralama işlemini gerçekleştireceklerini kaydetti.
- 15 yıl kiralama garantisi
Bakanlık olarak özel sektöre 15 yıl süreyle kiralama garantisi vereceklerini vurgulayan Kılıç, hedeflerinin şu anda 310 bin kişi olan yurt yatak kapasitesini önümüzdeki yıl eğitim-öğretim dönemi başında 450 bin kişiye çıkarmak olduğunu bildirdi.
Kılıç, "Hem devam eden inşaatlarımızı tamamlayarak hem de yapacağımız kiralamalar yoluyla 450 bin yatak kapasitesine çıktığımızda Türkiye genelinde devlet yurtlarına yönelik başvuruyu yüzde 100 oranında karşılama kabiliyetine ulaşmış olacağız" dedi.
Yurt projelerinin pahalı bir çalışma olduğunu ve 163 yurt projesi için 2,5 milyar lira kaynak ayrıldığını söyleyen Kılıç, yurtlarda koğuş sisteminin kalktığını, yurtların her odasında duşu, tuvaleti, dolabı, ders çalışma masası, çamaşır makinesi bulunan yaşam alanlarına dönüştüğünü kaydetti. Kiralama yöntemi ile yurtların daha kısa sürede tamamlanacağına işaret eden Kılıç, Bakanlığa başvuran firmalar arasında 8 ayda yurt inşaatını bitirme taahüdünde bulunan firmaların olduğunu bildirdi.
- "Anne ve babaların gözü arkada kalmayacak"
Yurtlardaki yatak kapasitesi arzu edilen rakama ulaştığında apart ve pansiyonlarda yaşanan sorunların da ortadan kalkacağını belirten Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, "Yatak kapasitesini arzu ettiğimiz rakamlara ulaştırdığımızda hukuka uygun işletilmeyen, gayri kanuni çalıştırılan, işletme ruhsatı bulunmayan, vergi ödemeyen, vergi tabelası olmayan, zaman zaman illegal yöntemler için de kullanılan apart ve pansiyon sorunu tümüyle Türkiye'nin gündeminden kalkmış olacak, anne ve babaların da gözü arkada kalmayacak" dedi.
Her anne ve babanın kızını ya da erkek evladını devlet yurtlarına emanet etmek isteyeceğini ifade eden Kılıç, 450 bin yatak kapasiteli hedefe ulaşıldığında anne ve babaların da bu isteklerinin yerine geleceğini söyledi.
- Dışarıdan bakıldığında apart fakat...
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tepkisine neden olan konunun büyük ölçüde apart adı altında işletilen ancak öğrenci yurdu olarak faaliyetine devam eden işletmeler olduğunu dile getiren Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dışarıdan baktığınızda apart. Fakat iş yeri açma belgesi yok, işletme ruhsatı yok. Öğrenci yurdu olarak işletiliyor olsa yangın merdivenini, sosyal donatılarını, yemekhanesini, güvenliğini belli bir standarta getirecek, giriş, çıkış saatleri kontrollü olacak. Buna benzer standartları olacak. Bugün apart dediğiniz zaman kiralarken adeta bağımsız birer daire olarak öğrenci evi gibi kiralanıyor, ama dışarıdan tabelasına baktığınızda apart. Anneler, babalar çocuklarını emanet ediyor, gençler buraya gelirken, bir öğrenci yurduna gelir gibi o güvenle geliyor, ama işletmeye açıldığı zaman hukuku yok, sistemi yok, standardı yok, güvenliği yok. Hatta bu gibi işletmelerin öğrenciler dışındaki vatandaşlara da kiralama yapılanları var. saatlik olarak kiralanan yerler var, günlük olarak kiralanan yerler var."
- Başbakan Erdoğan'ın kaygıları normal
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın öğrencilerin kaldığı apart ya da pansiyonlarla ilgili duyduğu kaygıların normal olduğunu ifade eden Kılıç, "Yetkilerini kullanarak buralara çeki düzen verme iradesini ortaya koyması da son derece normal, bu iradenin gereğini yapacak olan da biziz" diye konuştu.
Muhafazakar demokrat bir iktidarın bu ülkenin geleceği olan gençlerle ilgili olarak sorumluluk taşıyan bir Başbakanın kaygıları son derece yerinde olduğunu vurgulayan Bakan Kılıç, Başbakanının kaygılarını, anne ve babaların kaygılarını giderecek şekilde hızla önlemleri alacaklarını bildirdi. Kılıç, "Konfor mekanizmalarını sağlayacağız, hukuk dışı konuları hukuk içine çekeceğiz, herkes bugünden kollarını sıvasın ve buna göre önlemlerini alsın" dedi.
Bakan Kılıç, standartlara uygun olmayan apart ve pansiyonlarda terör ya da uyuşturucu olaylara ilişkin ise valilerin ve polisin görevini yaptığını ve bunun için de kimseden talimat almalarına gerek olmadığını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top