Zirkonyum dişler nasıldır?
Endüstri, otomotiv gibi alanlarda kullanılan zirkonyum maddesi, gelişen teknoloji ile tıpta da kullanılan bir madde olmuştur. Son yıllarda da uygulandığı bölgeye hemen uyumluluk göstermesi, insan sağlığına olumsuz hiçbir etkisinin olmaması dolayısı ile diş hekimleri tarafından da tercih edilen bir madde olmuştur.
Diş hekimlerince diş hastalıklarında, dolgularda, kaplamalarda kullanılan porselen uygulamalarında porselenin dayanıklılığını arttırmak için dişin altına metal bir alt yapı kullanılıyordu. Bu yapının insan sağlığı için bazı mahsurları olduğu gibi, diş etlerinde estetik görünümü etkileyen gri bir görüntü oluşturması, bazı hastalarda alerjik reaksiyonlara neden olması ve ışık geçirgenliğinin olmaması nedenlerinden ötürü işin uzmanları tarafından alternatiflerin aranması sonucu zirkonyum maddesi bulundu.

Zirkonyum diş nedir?
Zirkonyum, doğada granitler gibi çıkarılan beyaz bir elementtir. Endüstri, sanayi alanlarında yıllardır kullanılan zirkonyum maddesi, insan sağlığına dost bir madde olması dolayısı ile tıp alanında da kullanılmaya başlanmıştır. Tıpta vücudun farklı bölgelerinde kullanılmış hiçbir yan etkisi görülmemiştir.  Son yıllarda da diş hekimliğinde diş hekimleri ve hastalar tarafından tercih edilen bir madde olmuştur. Diş etinde renk kaybına sebep olmayan, ışığın yansımasını sağlayarak doğal bir görüntü oluşturan, korozyona karşı diğer porselen uygulamalara göre daha dirençli, sağlam yapısı ile gerek ön, gerekse de arka dişlerde güvenle kullanılan bir maddedir.
Doğal dişe en yakın malzeme olan zirkonyum, diş hekimliğinde çığır açmıştır. İnsan sağlığı için hiçbir zararı yoktur. Yalıtıcı bir özelliğe sahip olması sebebi ile sıcak- soğuk yiyeceklere karşı hassasiyet oluşturmaz. Kahve, sigara, çay gibi içeceklerin dişte oluşturdukları kötü etkiler, zirkonyum uygulamalarda görülmez. Ağızda tatar oluşumu daha az olduğundan ağız hijyeni açısından da son derece faydalıdır.
 Zirkonyum diş ile diğer kaplamaların farkı yapım aşamasında görülür. Zirkonyum dişler, bilgisayar destekli cihazlarla, el değmeden yapılmaktadır. Zirkonyum diş diğer kaplamalara göre dişin yapıldığı laboratuar ücretlerinin pahalı olması dolayısı ile pahalı bir uygulamadır. Fakat kullanan kişilere sunduğu rahatlığı, estetik görünümü, dayanıklılığı gibi özelliklerinden dolayı fiyat farkı göz ardı edilebilir.  
kaynak: ortodonti.web.tr

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top